Jeep, Avrupa pazarında satışlarını artırmak için başlattığı stratejinin ilk modeli Renegade idi. Şimdi de yeni Compass ile Avrupalı rakiplerinin gözünü korkutmaya devam ediyor
Jeep’in 2007 yılında piyasaya sunduğu kompakt crossover modeli Compass, Amerikalı genleri yüzünden ilk neslinde Avrupalı tüketiciler tarafından çok tercih edilmedi ve satış rakamları açısından markaya hayal kırıklığı yaşatmıştı. İkinci nesil ise hem tasarım hem motor hem de sürüş dinamikleri bakımından çok daha Avrupalı olarak 2016 yılında yollara çıktı. Fiat Grubu’nun da etkisiyle daha verimli motorlara kavuştu.

Ülkemizde 120 HP güç üreten 1.6 litrelik dizel, 170 HP güç üreten 2.0 litre dizel ve 170 HP güç üreten 1.4 litre turbo benzinli motor seçenekleriyle satılan Compass, 9 ileri otomatik şanzıman seçeneğini benzinli ve 2.0 litrelik dizel motor seçeneğinde sunuyor. Dört tekerlekten çekiş sistemini de yine bu iki motor seçeneğinde sunan Compass, 259 bin TL’den 389.500 TL’ye kadar uzanan bir fiyat skalasına sahip.
İlginizi çekebilir
Jeep Compass her ne kadar premium sınıfta yer alsa da fiyat politikası olarak premium sınıf ile diğer rakiplerinin tam ortasında. Bana göre ise Jeep Compass’ın ana rakipleri ülkemizde Volkswagen Tiguan, Peugeot 3008 ve Nissan Qashqai…

Compass 4394 mm uzunluğu, 1819 mm genişliği ve 1629 mm yüksekliği ile Renegade ile Grand Cherokee’ın ortasında yer alıyor. Renegade ile aynı platformdan yükselen Compass’ın aks mesafesi ise 2636 mm. 428 litrelik bagaj hacmi bu sınıf için pek de büyük sayılmaz. Örneğin Volkswagen Tiguan 615 litrelik bir hacim sunuyor.

Test aracımızın kaputunun altında 1.4 litrelik turbo benzinli motor yer alıyor. 170 HP güç ve 250 Nm tork değerleri sunan motor canlı karakteriyle övgüyü hak ediyor. Alt devirlerden itibaren dört tekerleğe birden dağıtılan tork, 1615 kilogramlık Compass’ın 9.5 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. 9 ileri ZF imzalı tam otomatik şanzımanın geçişleri serilik yönünden başarılı fakat daha konforlu geçişler sunan tam otomatik şanzımanların olduğunu da belirtmeliyim.
Compass’ın sert süspansiyon sistemi düşük hızlarda ve şehir içi kullanımlarda konfor beklentisi biraz fazla olan kullancıların keyfini kaçırabilir. 250 Nm’lik tork dört tekerleğe çok iyi şekilde dağıtılmış. Compass keskin virajlardan bir crossover’dan beklenmeyecek kadar iyi şekilde çıkabiliyor. Burada sert süspansiyon tepkilerinin tabii ki payı büyük.
Aslında burada konfordan bir miktar ödün verilmesinin de sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. İş off-road’a geldiğinde ise Compass Jeep markasının hakkını çok iyi verebiliyor. Kum, çamur ve kar modları bulunan dört tekerlekten çekiş sistemi, zorlu arazilerde bile Compass’ı yolda bırakmayacak yeteneklere sahip.

Kabine geçtiğimizde Renegade’den farklı olarak daha kaliteli bir iç mekan bizleri karşılıyor. Malzeme ve işçilik olarak sınıf standartlarını karşılayan kabin, eşya gözleri ve pratiklik olarak da dört kişilik bir aile için yeterli alanı sunuyor. 7 inçlik multimedya sistemi Android Auto ve Apple CarPlay desteği sunuyor. Ekranın kullanımı basit ve dokunmatik hassasiyeti de başarılı. Direksiyon simidinin üzerinde 16 adet tuş bulunuyor. Bu kadar fazla tuşa alışmak biraz zaman alıyor.
Compass Longitude ve Limited isimli iki farklı donanım seçeneği ile satılıyor. Baz donanımdan itibaren LED ön ve arka farlar, katlanabilir yan aynalar, 17 inç alaşım jant, 5 inçlik multimedya ekranı, önden çarpma uyarı sistemi, elektronik park freni, şerit değiştirme ikaz sistemi ve anahtarsız çalıştırma sistemi standart olarak sunuluyor.
Yazı : Özerk Ihlamur
Fotoğraf : Alp Emre Göksel
Son yorumlar