Birbirine benzeyen modeller ürettiği yönünde eleştiriler yapılan Volkswagen, bu eleştirilere en iyi cevabı Arteon ile veriyor.
Aslında Arteon, CC’nin yeni nesli fakat Volkswagen yetkilileri aracı yepyeni bir model olarak tanıtıyorlar ve biz de buna saygı duyuyoruz. Saygı duymamızdaki en büyük sebeplerin başında ise Arteon’un tasarımı geliyor. Arteon bugüne kadar gördüğüm en çarpıcı Volkswagen tasarımlarından biri olabilir. Özellikle artık markanın da diğer modellerinde de kullanmaya başlayacağı ön yüzü, yolda gözleri üzerinize çekiyor. Profilden bakıldığında arkaya doğru alçalan tavan çizgisi, Arteon’un coupe gibi görünmesini sağlıyor. Arka taraf ise tasarımın en sade olan yeri. CC’ye oldukça benzeyen arka tarafta, büyük Volkswagen logosu ilk göze çarpan detaylardan biri… Passat’a göre 10 cm daha uzun olan Arteon, aks aralığı olarak da 5.0 cm daha uzun. Bu durum Arteon’a dışarıdan bakıldığında Passat’a göre daha heybetli durmasını sağlıyor. Uzayan aks aralığı aynı zamanda arka taraftaki yaşam alanını da ferahlatıyor.
İlginizi çekebilir
Kabine geçtiğimizde ise diğer Volkswagen modellerine benzer bir kokpitle karşılaşıyoruz. Sade ve şık gözüken kabin tasarımının, Arteon gibi sportif bir modelde biraz daha kendinizi farklı hissetmenizi sağlayacak detaylara yer vermesini beklerdim doğrusu. 12 inçlik dijital gösterge paneline Tiguan ve Passat’tan alışığız. Çözünürlülüğü başarılı, istediğiniz bilgileri rahatça kontrol edebiliyorsunuz. 9.0 inçlik multimedya ekranı da yine arayüz ve çözünürlülük olarak sınıfının en iyilerinden biri…
Malzeme ve işçilik başarılı. Eşya gözü olarak biraz sıkıntılı fakat sonuçta Arteon safkan bir aile otomobili değil ve bu yüzden bu konuda fazla eleştirilmeyi hak etmiyor. Arka tarafa geçtiğimde ise uzayan aks aralığının etkisini çok daha iyi gördüm. Diz mesafesi beklediğimden çok daha genişti. Arkaya doğru alçalan tavan sebebiyle uzun boylu yolcular için baş mesafesi biraz sıkıntı olabilir fakat benim gibi 1.80 cm’ye yakın bir boya sahipseniz rahat edebilirsiniz. 563 litrelik bagaj hacmi, Passat’ın az da olsa gerisinde fakat yeterli alanı sunuyor. Özellikle arka camla birlikte açılan bagaj kapağı eşya yüklemeyi kolaylaştırıyor.
Volkswagen Arteon ülkemizde tek motor ve iki farklı güç çıkışıyla satılıyor. 2.0 litrelik turbo dizel motoru ister 150 HP’lik önden çekişli olarak, isterseniz de 240 HP’lik dört tekerlekten çekiş sistemiyle satın alabiliyorsunuz. Test aracımızın kaputunun altında 240 HP güç üreten ve 500 Nm tork değerine sahip ünite bulunuyordu. Bu motor gücünü dört tekerleğe yedi ileri çift kavramalı DSG şanzıman üzerinden iletiyor. 500 Nm tork her devir aralığında başarılı bir ivmelenme sunuyor. Gaza tam bastığınızda sırtınızı koltuğa yapıştırmayı başaran Arteon, 0’dan 100 km/s hızlanmasını sadece 6.5 saniyede tamamlıyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde güç kaybı yaşamadan hızlanan Arteon, dizel motorun avantajıyla da ortalama 5.9 litrelik bir tüketim değerine sahip. Bu değeri tutturmak pek mümkün olmasa da sakin kullanımlarda 7.0 lt/100 km’lerde gezebiliyorsunuz. Biraz gaza bastığınızda ise 10.0 lt/100 km’ye çıkabiliyorsunuz.
Volkswagen Arteon başarılı yol tutuşuyla da övgüyü hak ediyor. Süspansiyon sistemi hem konfor hem de iyi yol tutuşu başarılı şekilde ayarlıyor. Dört tekerlekten çekiş sisteminin de yardımıyla viraj çıkışlarında gaza bastığınızda stabil şekilde yol alabiliyorsunuz. Arteon yalıtım anlamında da görevini iyi yapıyor. Motor ve yol sesi hemen hemen kabine hiç sızmıyor. Direksiyon sistemi sizden gelen tepkileri hızlı şekilde tekerleklere iletirken, hisli yapısı artı puan alıyor.
Fiyatlara baktığımızda Arteon 291 bin TL’den başlıyor ve en yüksek donanımla birlikte 323 bin TL seviyelerine kadar çıkıyor. Test aracımızdaki gibi 240 HP’lik versiyonu satın alırsanız 323 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Audi A5 Sportback 2.0 TDI quattro 336 bin, BMW 420d xDrive Gran Coupe 322 bin TL’lik başlangıç fiyatlarına sahip.
Yazı : Özerk Ihlamur
Fotoğraf : Alp Emre Göksel
Son yorumlar