Daha önce SAE Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak 10 yıl görev yapan Öge, 2016’da organizasyonun ilk Türk başkanı oldu.
Dünya otomotivinin geleceğinin tartışılacağı konferansa destek vermek için İstanbul’a gelen Cüneyt Öge, SAE’nin dünyanın bir çok ülkesinden 140 bin aktif üyesi olduğunu söyledi. SAE International’ın en önemli görevinin teknik standartların geliştirilmesini koordine etmek olduğunu anlatan Öge, “SAE, otomotivin en saygın kuruluşlarından biri olarak gerek ABD’de gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinde kongreler düzenleyen, sektörün gelişimine katkı sağlayan, referans kaynağı niteliğinde yayınlar yapan, kendi standartlarını oluşturmuş bir kurumdur” dedi.
Türkiye’nin otomotiv sektöründe kat ettiği mesafeden övgüyle söz eden Öge, şöyle devam etti:
İlginizi çekebilir
“Otomotiv firmalarının Ar-Ge ve inovasyon alanlarındaki başarıları, otomotiv mühendisliği alanında artan iş olanakları ‘Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı’nın Türkiye’de yapılmasının en önemli nedenidir. Konferans sayesinde Türk otomotiv sanayiindeki yeniliklerin dünya pazarlarına açılması daha da kolaylaşacaktır.”
Stanford Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldıktan sonra Massachuttes Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans yapan Öge, 10 yaşından bu yana ABD’de yaşıyor.
Kuzey Amerika, Batı ve Doğu Avrupa ile Güney Amerika operasyonlarını yönettiği PWC’den 2013’te ayrılan Öge, 34 yıl boyunca havacılık, otomotiv, elektronik ve enerji sektörlerindeki projelerde yöneticilik yaptı. SAE Başkanı Öge, aynı zamanda otomotivde yönetim danışmanlığı hizmeti sunan DeltaWing Teknoloji Şirketi’nin de Yönetim Kurulu üyesi.
Cüneyt Öge, yerli otomobille ilgili bir soruyu şöyle cevapladı:
“Türkiye’nin kendi yerli otomobilini üretecek mühendislik bilgisine sahip olduğunu görüyorum. Ancak otomotivdeki en önemli sorun markalaştırma ve pazarlama. Bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelerde birçok otomotiv firması marka olma ve pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyor.”
1904 tarihinde kurulan Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) dünyadaki en eski teknik organizasyonlardan biri. Derneğin kuruluşunun tarihçesi ise ilginç. Otomotiv dünyasında üretim tarzıyla devrim yaratan Henry Ford’un yakın arkadaşı Thomas Edison’a yazdığı mektup, derneğin kuruluşunda önemli rol oynamış. Ford, mektubunda Edison’a otomotivde standartlara ihtiyaç olduğunu yazmış. Böylece otomotivde standartlar oluşturulması amacıyla SAE kurulmuş.
Dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri bu yıl ilki gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı için Türkiye’ye geliyor. OIB, OSD, OTEP ve TAYSAD’ın işbirliği ile düzenlenecek konferansa Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) de destek veriyor. 3-4 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan konferansda, “Otomotivde Hafifleştirme”, “Otomotiv Mühendisliği Eğitimi” ve “Otomotiv Sanayiinde Kariyer” başlıklarını kapsayacak konular tartışılacak.
Son yorumlar