Kısaca Euro NCAP olarak bildiğimiz European New Car Assessment Programme (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı) kurulduğu 1997 yılından beri Avrupa pazarında satışa sunulan otomobillerin güvenlik performanslarını değerlendirmektedir. Ön, yan ve direk çarpışmalarından elde edilen veriler yetişkin yolcu, çocuk yolcu, yaya ve güvenlik yardımcısı alanlarında ayrı ayrı değerlendirilerek, genel sonuç yıldızlı bir puanlama sistemi ile neticelendirilmektedir.
En yüksek derece olan 5 yıldızı, ilk olarak 2001 yılında Renault Laguna II hak etmiştir. Gelişen mühendislik uygulamaları ve teknolojiler sayesinde her geçen gün otomobiller daha güvenli hale gelmekte, bu durum da Euro NCAP’i, test içeriğini değiştirip, standartlarını da yükseltmeye itmektedir. Örnek vermek gerekirse güvenlik yardımcısı değerlendirmesi 2009 yılında Euro NCAP testlerine dahil olmuştur. Bununla birlikte günümüzde birçok model testten yüksek sonuçlar ile ayrılmaktadır. Ancak epey düşük sonuçlar alan otomobiller de yok değil. Gelin 2017 yılında düşük puan alan otomobillere birlikte bakalım.

Ford Mustang, 2017 yılında Euro NCAP testinden iki yıldız alan tek otomobildir. Otonom acil frenleme, şerit takibi yardımcı sistemleri ve hız yardım sistemleri (mevcut hız sınırı hakkında sürücüyü bilgilendirme, otomobilin hızı belirlenen hız eşiğinin üzerinde ise sürücüyü uyarma, aktif olarak otomobilin belirlenen hız eşiğini aşmasını önleme vb.) güvenlik yardımcısı donanımları müşterilerine sunamaması, Mustang’in bu puanı almasını önemli rol oynamıştır. Zaten “iki yıldız”ın Euro NCAP resmi sitesindeki açıklaması “Nominal çarpışma koruması ancak çarpışmadan kaçınma teknolojisi yok” şeklinde verilmektedir. Fakat Ford’un Temmuz ayından itibaren sipariş verilen Mustang’leri, şerit takip asistanları ile birlikte yaya algılama, otonom acil durum frenlemesi gibi yardımcı asistanları içeren Ford’s Pre Collision Asist paketiyle donatmasıyla birlikte, Euro NCAP testi yeniden gerçekleştirmiş ve Mustang bu sefer üç yıldız elde etmiştir.

Fiat 500 (Üç Yıldız)-
Mustang gibi güvenlik asistan hizmetlerinden yoksunluğu ve yetişkin yolcu değerlendirmelerinde 2017’nin en düşük değeri (%66) almasıyla Fiat 500, ilk değerlendirilen Mustang’in ardından 2017 yılı Euro NCAP testlerinden en düşük ikinci sonucunu alan otomobil oldu.

Fiat Doblo (Üç Yıldız) –
Fiat Doblo çocuk yolcu güvenliği değerlendirmesinde aldığı %46’lık ve yardımcı asistan sistemleri değerlendirmesinden aldığı %25’lik sonuçlarla, 2017 yılının en düşük üçüncü değerlendirmesi oluyor.

Ford Ka+ (Üç Yıldız) –
Ülkemizde satışa sunulmayan bir model olan Ford’un minisi Ka+ Euro NCAP testlerinden, en düşük puan alan 4. otomobil oldu.

Citroen e-Mehari (Üç Yıldız) –
Yine ülkemizde satışı bulunmayan bir model olan Citroen e-Mehari 2017 Euro NCAP testlerinden, en düşük puan 5. otomobil olarak listeye giriyor.

Kia Picanto (Üç Yıldız) –
Euro NCAP, otomobilleri standart güvenlik ekipmanları ve eğer mevcut ise, satın alınabilir güvenlik paketi ile birlikte ayrı olarak test etmektedir. Kia Picanto bu noktada güvenlik paketi ile birlikte test edildiğinde 4 yıldız alsa da, standart donanımlı model ile üç yıldız alarak 2017 yılında Euro NCAP testinden en düşük puan alan 6. otomobil oluyor.

Suzuki Swift –
Suzuki’nin küçük sınıf temsilcisi Swift yetişkin yolcu, çocuk yolcu ve yaya testlerinden sırasıyla % 83, % 75 ve %69 gibi tatminkâr sonuçlarla ayrılsa da, yardımcı güvenlik asistan donanımları eksikliği ile bu değerlendirmeden %25 alıp, genel değerlendirmeden üç yıldız ile idare etmek durumunda kalmış.

Kia Rio
Kia Rio’da Suzuki Swift ile benzer durumda. Çocuk yolcular için %84 bir değer alsa da, yine güvenlik asistan donanımlarından yoksunluğu Rio’yu 2017 yılının üç yıldız alan son otomobili yapıyor.
Son yorumlar