Continental, orijinal ekipman lastiklerini daha etkili bir şekilde geliştirmeyi mümkün hale getiren son teknoloji bir sürüş simülatörüne yatırım yapıyor. Bu simülatör sayesinde profesyonel test sürücüleri sanal ortamda gerçekçi sürüş senaryolarını hayata geçirebilecek. Böylece testler esnasında yılda yaklaşık 100.000 kilometre tasarruf elde edilecek.
Continental, daha verimli, sürdürülebilir ve gelecekte müşterilerin gereksinimlerini tam olarak karşılayan premium orijinal ekipman lastikleri geliştirmek için son teknoloji bir dinamik sürüş simülatörüne yatırım yapıyor. Ansible Motion’ın üreticisi olduğu bu yüksek teknoloji kurulumu, 2022 yılının ortalarında, Continental bünyesindeki, Avrupa’nın en büyük lastik test merkezi olan Contidrom’da hayata geçirilecek. Lastiklerin ve test aracının sürüş dinamiği parametrelerini tam olarak hesaplayabilen simülatör içerisinde sürücünün de bulunduğu (DIL) sistem, yüksek hareket kabiliyeti sayesinde Continental’in profesyonel test sürücülerine, tıpkı test pistinde yapılan lastik testleri gibi, subjektif sürüş izlenimleri verebilecek. Test sürücüleri, geliştirilen yeni lastikleri farklı sanal test senaryolarında ve sürüş koşullarında deneyimleyebilme imkânına sahip olacak.
Karmaşık yapılı ve zaman alan Premium lastiklerin geliştirilmesi sürecini yeni dinamik sürüş simülatörü sayesinde daha verimli hale getireceklerini söyleyen Continental Lastik Araştırma ve Geliştirme Müdürü Dr. Boris Mergell, “Otomotiv endüstrisinde yaşanan sanal geliştirme sürecini lastik sektöründe de aktif olarak şekillendirmek istiyoruz. Yeni simülatör, en modern teknolojiyi profesyonel test sürücülerimizin geniş tecrübesi ile buluşturuyor. Continental, bu yenilikçi hibrit test teknolojisini kullanan öncü şirket olacak” dedi.
İlginizi çekebilir
Testler esnasında yılda yaklaşık 100.000 kilometre ve 10 bin test lastiğinden tasarruf
Yeni sürüş simülatörü, lastik geliştirme konusunda birçok fayda sağlıyor. Lastik geliştirme çalışmaları ve test düzenlemeleri sanal dünyaya geçtiğinde, zamandan, maliyetten ve değerli kaynaklardan tasarruf sağlanacak.
Gerçek yollar yerine sürüş simülatöründe tamamlanan her test döngüsü, daha az test lastiği anlamına geliyor. Bu yatırım, Continental’in 2030 yılına kadar çevresel ve sosyal sorumluluk içeren ticari faaliyetleriyle sektörünün lider lastik üreticisi olma hedefini de destekliyor. Continental Binek Lastikleri Geliştirme Müdürü Dr. Holger Lange, “Gelecekte test sürücülerimiz gerçek yollarda veya test pistlerinde daha az direksiyon başına geçtikçe her yıl test için yaklaşık 100 bin kilometre daha az yol kat edilmiş olacak. Ayrıca yılda yaklaşık 10 bin test lastiğinden de tasarruf edebiliriz” dedi. Bu zamana kadar, lastiklerin gerçek hayatta kullanım senaryolarına uyarlanması için çok sayıda test lastiğinin üretilmesi gerekiyordu. Bu simülatör sayesinde, gelecekte ciddi anlamda daha az sayıda prototipin yapılması hedefleniyor.
Simülatör çok yönlü test imkânları sunuyor
Test pilotu, simülatörde her bir araç modeli için çok özel bir lastik deseni ile sürüş yapıyor. Tüm parametreler istenilen anda dijital olarak ayarlanabiliyor. Bu da yeni lastik modellerinin, elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlu binek ve ticari araçlar dâhil olmak üzere farklı kullanım alanlarında, sürüş koşullarında ve farklı yüzeylerde öngörülebilir şekilde ve güvenilir sonuçlarla test edilebileceği anlamına geliyor.
Continental, son simülasyon teknolojisi Ansible Motion Delta S3’ü tercih ediyor. Dört çarpı dört metreye çıkan hareket alanı, daha yüksek çözünürlük ve sanal dünyada lastikleri doğru bir şekilde değerlendirme kabiliyeti ile Delta S3, Continental mühendislerinin hızlanmaları daha uzun süreliğine canlandırmalarına imkân tanıyacak. Bu da şerit değiştirme, manevra, dar ya da uzun yol ve farklı zeminlerde sürüş gibi daha gerçekçi deneyimleri garanti ediyor.
Continental yenilikçi test yöntemlerinde lider
Continental uzun yıllardır yenilikçi lastik test teknolojilerini kullanmada sektöre öncülük ediyor. Contidrom’da 2012 yılından beri kullanılan dünyanın ilk otomatik ve havadan bağımsız fren analiz sistemi (AIBA; Otomatik Indoor Fren Analizi), Contidrom tesisinde kullanılacak olan yeni sürüş simülatörüyle benzerlik gösteriyor. Ayrıca, 2018 yılından beri şirket, ABD’nin Teksas eyaletinde yer alan tesislerinde otonom test araçları ile yaptığı lastik testlerinde de lider konumda bulunuyor.
Son yorumlar