Park yeri bulmak, özellikle labirent gibi otoparklarda yorucu ve zaman alıcı olabilir ve aracı daha sonra tekrar bulmak da bundan farklı bir durum değil.
Ücretsiz bir şarj noktası arayışında da sıklıkla benzer bir hikaye ile karşı karşıya kalınıyor. Bosch, Volkswagen’in yan kuruluşu Cariad ile birlikte şimdi otonom vale şarjını test ediyor. Bosch’un otonom vale park sistemine dayanan bu çözüm, elektrikli araçları sürücüsüz bir şekilde, bir şarj robotunun otomatik olarak şarj ettiği bir şarj noktası ile donatılmış boş bir park alanına yönlendiriyor. Şarj işlemi tamamlandıktan sonra, araç sürücüsüz olarak başka bir park alanına manevra yapıyor. Bosch ve Cariad şu anda Almanya’daki iki şirket içi otoparkta gerekli teknolojiyi test ediyor. Cariad’ın Ingolstadt’taki personel otoparkında, iki şirket otonom vale otoparkı ile sürücüsüz otoparkı test ederken, Bosch’un Ludwigsburg’daki geliştirme otoparkında otonom vale şarjı ile sürücüsüz şarj test ediliyor. Bosch, Las Vegas’taki CES 2024’te de otonom şarj için gereken teknolojiyi sergiliyor.
Elektromobilite: menzil konusundaki kuşkuları gidermek için otomasyon
İlginizi çekebilir
Kolay ve anlaşılır şarj, elektrikli otomobil sürücülerinin istek listesinin en başında yer alıyor. Ancak günlük deneyimleri farklı bir hikaye anlatıyor: şarj noktalarında uzun kuyruklar, güç kablosunun çok geç çıkarılması durumunda engelleme ücretleri ve kablonun elle taşınması. Bu zorlukların üstesinden gelen otonom vale şarjı, elektrikli araçları şarj ederken müşteri rahatlığını büyük ölçüde artırıyor. Dahası, bu teknoloji otomobil üreticileri, şarj noktası işletmecileri, otopark işletmecileri ve enerji tedarikçileri için bir dizi avantaj sunuyor. Çevre açısından ise elektrikli araçlar, karayolu trafiğinden kaynaklanan karbon emisyonlarında azalma anlamına geliyor.
Bosch’ta Etki Alanları Arası Seviye 4 Park Ürün Alanı Başkan Yardımcısı Manuel Maier “Otomasyon, mobilite devriminde ve elektromobiliteye geçişte kilit bir rol oynuyor. Otonom vale park ve otonom vale şarj olmak üzere iki servisimiz kullanıcılar için mobilite deneyimini çok daha sorunsuz hale getiriyor. Elektrikli araçların şarj edilmesini kolaylaştırmak, insanların menzil konusundaki şüphelerini giderir ve elektromobilitenin yaygın bir şekilde kabul görmesi için gereklidir. Bosch ve Cariad bu düşünceyle park etme ve şarj etme işlemlerini daha da verimli ve kullanışlı hale getirebilir.” dedi.
Cariad’ın Otopark Müdürü Rolf Dubitzky de bu iş birliğinde büyük bir potansiyel görüyor: “Bosch ile birlikte otonom park etme ve şarj etmenin geleceğini şekillendirmekten özellikle memnuniyet duyuyoruz. İş birliğimiz, son ürünün güvenilir olması ve müşterilere mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunması için teknolojileri araç geliştirmenin erken bir aşamasında test etmemize olanak tanıyor.”
Şarj servisi: daha fazla konfora giden otonom yol
Altyapı, aracı park alanına yönlendiriyor, burada bir robot şarj kapağını açıyor ve şarj kablosunu otomatik olarak yerleştiriyor, araç batayası tamamen şarj olduğunda tekrar çıkarıyor. Araç daha sonra normal bir park alanına geri dönerek şarj noktasını aküsü zayıf olan bir sonraki elektrikli araç için boşaltıyor. Tüm bunlar, birden fazla aracın insan etkileşimi olmadan şarj edilmesini ve park edilmesini mümkün kılıyor. Bu da şarj altyapısının verimliliğini artırıyor, şarj noktalarının kullanımını optimize ediyor ve müşterileri şarj noktasında uzun süre bekleme zahmetinden kurtarıyor.
Otonom vale park servisi, dünyanın ilk sürücüsüz SAE Seviye 4 park servisidir ve yaklaşık bir yıldır Stuttgart havalimanındaki P6 otoparkında faaliyet gösteriyor. Bosch ayrıca Almanya genelindeki diğer otoparkları da altyapı teknolojisiyle donatmaya başladı.
Son yorumlar